Mollusca-Anodonta

Phylum Mollusca – Multiple Choice Questions (MCQs)

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Characteristics of mollusc are ________.
A. Mantle
B. Mantle cavity
C. Coelom
D. All of these

ANSWER: D

2. The word molluscus comes from ________.
A. Greek
B. Latin
C. Arabic
D. None of these

ANSWER: B

3. Basic parts of mollusc are _______.
A. 3
B. 5
C. 4
D. 8

ANSWER: C

4. Radula is a unique feature of molluscs.
A. Yes
B. No

ANSWER: A

5. Molluscs are composed of four basic components.
A. Yes
B. No

ANSWER: A

6. Molluscs are well-defined as hard bodied.
A. Yes
B. No

ANSWER: B

7. Molluscs are soft bodied animals that have either _____.
A. Internal
B. External
C. Internal or External
D. None of these

ANSWER: C

8. Flat surface adopted for locomotion and usually contains mouth and other feeding structures are _______.
A. Shell
B. Foot
C. Mantle
D. Visceral mass

ANSWER: B

9. Rasping tongue like structure used for scraping is _________.
A. Mantle
B. Ctenidia
C. Radula
D. None of these

Further Reading:  Tissue Culture: Experiment, Protocol, Types, Procedure and Importance

ANSWER: C

10. In open circulatory systems, the blood is always contained in vessels.
A. Yes
B. No

ANSWER: B

11. Organisms that are well defined as soft bodied animals are called.

A. Arthropods
B. Nematodes
C. Molluscs
D. None of these

Answer. C

12. The word “Molluscus” is derived from.

A. Greek Word
B. Roman word
C. Latin Word
D. None of these

Answer. C

13. The word Molluscus Means.
A. Hard
B. Fragile
C. Soft
D. Floating

Answer. C

14. Special Gills in molluscs which are also used for filter-feeding
A. Mantle
B. Ctenidia
C. Radula
D. All of these

Answer. B

15. In Molluscs blood travels in open spaces called

A. Sinuses
B. Vessels
C. Body Cavity
D. None of these

Answer. A