Arthropoda-Sensory-Organs

Phylum Arthropoda – Multiple Choice Questions (MCQs)

Multiple Choice Questions (MCQs) – Phylum Arthropoda
  • 1. Arthropod exoskeleton is
    A. Softened
    B. Flexible
    C. Hardened and inflexible
    D. Softened and flexible

ANSWER: C

  • 2. Arthropod exoskeleton is made of
    A. Chitin only
    B. Chitin and protein
    C. Protein and collagen
    D. Collagen and chitin

ANSWER: B

  • 3. A uniquely elastic protein _____ is capable of recovery of its shape after deformation
    A. Collagen
    B. Resilin
    C. Chitin
    D. Elastin

ANSWER: B

  • 4.Crustacea have cuticle hardened by
    A. Potassium salts
    B. Collagen
    C. Calcium salts
    D. Magnesium salts

ANSWER: C

  • 5. Themidgut of arthropod receive secretion from
    A. Digestive tract
    B. Reproductive tract
    C. Pituitary gland
    D. All

ANSWER: A

  • 6.Ommatidia are ______ in number in insects
    A. 1000
    B. 2000
    C. 3000
    D. 4000

ANSWER: D

  • 7. ____ specie of onychophorans are known
    A. 90
    B. 100
    C. 110
    D. Unknown

Answer: C

 

  • 8. The exoskeleton of arthropod are modified into sensilla in the form of
    A. Hair only
    B. Hair and pit only
    C. Hair pit and bristles
    D. Bristles only

ANSWER: C

  • 9. The dorsal lobe of the brain of arthropod receive sensory axon from
    A. Hands
    B. Eyes
    C. Ear
    D. Nose

ANSWER: B

  • 10.The ____ in arthropod is lined with permeable cuticle
    A. Foregut
    B. Midgut
    C. Hindgut
    D. None

ANSWER: B

  • 11. In ____ there is no separate digestive gland
    A. Insects
    B. Mammals
    C. Birds
    D. Fishes

ANSWER: A

 

  • 12. Brain of arthropod initiate neurosecretion of hormone from a structure near
    A. Brain
    B. Heart
    C. Mouth
    D. Stomach

ANSWER: A

  • 13. In arthropod the need to moult during growth provide an opportunity for ____
    A. Parthenogenesis
    B. Metamorphosis
    C. Both
    D. None

ANSWER: B

  • 14. ____ are crucial for the survival of most arthropods
    A. Epicuticular lipids
    B. Epicuticular protein
    C. Epicuticular carbs
    D. None

ANSWER: A

  • 15. Exoskeleton of arthropod is made up of
    A. Wax and chitin
    B. Chitin and soft protein
    C. Chitin and tanned protein
    D. Protein and wax

ANSWER: C