Phylum-Annelida-featured

Phylum Annelida – Multiple Choice Questions (MCQs)

Multiple Choice Questions (MCQs) – Phylum Annelida
  • 1. Segmented body is presented in.
    A. Annelids
    B. Porifera
    C. Mollusca
    D. Coelenterate

Answer: A

  • 2. The body of annelids is divided into.
    A. Two regions
    B. Three regions
    C. Four regions
    D. None of these

Answer: B

  • 3. Longitudinal and circular muscles are found in the body wall of.
    A. Sponges
    B. Cnidarians
    C. Annelids
    D. None of these

Answer: C

  • 4. Cuticle is a protective layer that resist abrasion and help prevent desiccation.
    A. YES
    B. NO

Answer: A

  • 5. Class Polychaeta animals body possess appendages called parapodia.
    A. YES
    B. NO

Answer: A

  • 6. The excretory organ of annelids are.
    A. Flame cells
    B. Nephrostomes
    C. Nephridia
    D. None of these

Answer: C

  • 7. Beard worms live deep in oceans typically near.
    A. Hydrothermal vent
    B. Deep sea vent
    C. None of these
    D. All of these

Answer: A

  • 8. Fire worms feed on corals and barnacles.
    A. YES
    B. NO

Answer: A

  • 9. Shaggy tube worms camouflage for tube.
    A. YES
    B. NO

Answer: A

  • 10. Bloodworms capture prey with extremely long eversible.
    A. Pharynx
    B. Larynx
    C. Cirri
    D. None of these

Answer: A

  • 11. In Annelida, dorsal and ventral blood vessels are connected by
    A. Heart
    B. Capillary beds
    C. Capillaries
    D. Muscle

Answer: B

  • 12. Gas exchange occurs across
    A. Body wall
    B. Appendages
    C. Gills
    D. All of these

Answer: D

  • 13. In excretory system of Annelida, segmented nephridia is
    A. Single
    B. Paired
    C. Many
    D. None of these

Answer: B

  • 14. The advantage of segmentation in Annelida is burrowing and muscle contraction.
    A. Yes
    B. No

Answer: A

  • 15. In non-segmented Annelida, pressure is not transmitted throughout coelom.
    A. True
    B. False
Further Reading:  Paracrine Factors

Answer: B

  • 16. Funnel and terminal cells project into
    A. Coelomic fluid
    B. Blood
    C. Lymphatic fluid
    D. Capillary tube

Answer: A

  • 17. In Annelida, a highly coiled tubule is for
    A. Secretion and absorption
    B. Excretion
    C. Transport
    D. All of these

Answer: A

  • 18. In Annelida, free swimming larva is produced called
    A. Madreporite
    B. Bipinnaria
    C. Brachiolaria
    D. Trochophore

Answer: D

  • 19. The fertilization in Annelida is
    A. External
    B. Internal

Answer: A

  • 20. In Annelida, blood is pumped by
    A. Vessels
    B. Muscle contraction
    C. Both a and b
    D. None of these

Answer: C

  • 21. Which sensory organ of annelids is “useful to borrowers”
  • A. Nuchal organ
    B. Ocelli
    C. Statocysts
    D. None of these

ANSWER: C

22. Which of the following is the function of tubes in annelids.

  • A. Protection
    B. Hiding out
    C. Digestion
    D. Both A and B

ANSWER: D

23. Polychaeta means.

  • A. Many chaetae
    B. Segments
    C. Appendages
    D. Many cilia

ANSWER: A

24. Tubes in annelids are made up from fibrous proteins.

  • A. Yes
    B. No

ANSWER: A

25. Nuchal sensory organ is only unique to polychaetes.

  • A. NO
    B. YES

ANSWE: B

26. polychaeta possess appendages called,

  • A. ocelli
    B. Parapodia
    C. Nephrostome
    D. Antennae

Answer: B

27. Tubes in annelids are constructed from,

  • A. Fibrous proteins
    B. Foreign materials
    C. Calcium carbonate
    D. All of these

Answer: D

28. Parapodia in annelids possess a chaetal sac which secretes,

  • A. Fluid
    B. Bundle of chaetae
    C. Ganglia
    D. None of these

Answer: B

29. In annelids, parapodia is not a lateral outgrowth of body wall.

  • A. Yes
    B. No

Answer: B

30: chaetal structure is closely related to lifestyle and locomotion in annelids.

Further Reading:  Gastrulation: Mechanism & Types of Cell Movements in Gastrulation

A. Yes
B. No

Answer: A

31. Impulses travel up to — faster than neurons of average diameter in annelids.
A. 20X
B. 40X
C. 60X
D. 25X

Answer: B

32. In annelids typical unicellular receptors distributed on
A. head, body
B. head, body and appendages
C. head and body and nerve
D. only appendages

Answer: B

33. Which part of digestive system secretes digestive enzymes in annelids?
A. Intestine
B. Esophageal ceca
C. Stomach
D. Pharynx

Answer: B

34. Tubes are coiled to increase surface area for secretion or absorption in annelids.
A. True

B. False

Answer: A

35. Hemal system lack in smaller varieties but possessed by larger animals in annelids family.
A. True
B. False

Answer: A

36. Nephridiopore opens to—- of animals.
A. dorsal
B. interior
C. exterior
D. ventral

Answer: C

37. Coelomic cavity may be lined with— containing chlorogogen cells.
A. prothelium
B. mesothelium
C. metathelium
D. both a and b

Answer: B

38. Following are the organs which are part of integrated system
A. digestive, hemal system
B. nervous system
C. digestive and nervous system
D. digestive, nervous, hemal and musculature system

Answer: D

39. Annelids are still restricted to dry environment.
A. True
B. False

Answer: B

40. In annelids gametes exit through nephridiopores.
A. False
B. True

Answer: B

41. In annelids gametes are released into
A. Coelom
B. Segment
C. Nephridiopore
D. Body wall

Answer: A

42.________ can grow entire worm from one segment
A. Chaetopterus
B. Amphitrite
C. Diopatara
D. Amphinome

Answer: A

43. Worms exhibit life phases:
A. one
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: B

44. Epitoke is pelagic reproductive individual
A. No
B. Yes

Further Reading:  Evolution of Leaf - Microphylls, Megaphylls, Overtopping & More

Answer: B

45. Ripe gametes are shed by nephridiopores
A. Yes
B. No

Answer: A

46. Annelids that live and breed for many years are
A. Annuals
B. Biannual
C. Perennials
D. Multiannual

Answer: C

47. Trochophore larvae in the growth zone is anterior to
A. Atoke
B. Epitoke
C. Chaetae
D. Telotroch

Answer: D

48. Some annelids convert back into ____ after spawning.
A. Trochophore
B. Epitoke
C. Atoke
D. Swarm

Answer: C

49. Brood eggs are retained in tube
A. Yes
B. No

Answer: A

50. Epitokes arise from atokes via nephridiopores
A. Yes
B. No

Answer: B

51. Phylum Annelida means
A. Rings
B. Tubes
C. Both a and b
D. None of these

Answer: A

52. Annelida are
A. Mostly marine
B. Fresh water
C. Terrestrial
D. All of these

Answer: D

53. Annelida are segmented
A. Yes
B. No

Answer: A

54. In Annelida segmented are separated by septa
A. No
B. Yes

Answer: B

55. Scale worms has— rows of overlapping
A. 3
B. 4
C. 5
D. 2

Answer: D

56. Brain in Annelida is located
A. Dorsally in the prostomium
B. Ventrally in the prostomium
C. Both a and b
D. None of these

Answer: A

57. Bloodworms are ambush predators
A. No
B. Yes

Answer: B

58. Blood worms live in
A. Rivers
B. Lakes
C. Shallow sedimentary Burrows
D. Sea

Answer: C

59. Fire worms show resemblance with
A. Butterfly
B. Caterpillars
C. Bee
D. All of these

Answer: B