Multiple Choice Questions – Phylum Porifera

  • 1. Phylum Porifera’s diversity consists of major groups.
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    Answer: B
  • 2. Which one of the following groups of Porifera is primarily shallow water and tropical.
    A. Calcarea
    B. Hexactinellida
    C. Demospongia
    D. none
    Answer: A
  • 3. The group of Porifera considered as “glass sponges” is.
    A. Calcarea
    B. Hexactinellida
    C. Demospongia
    D. none
    Answer: B
  • 4. Siliceous 6-rayed spicules are usually found in Demospongiae.
    A. yes
    B. no
    Answer: B
  • 5. The group of Porifera having siliceous 6-rayed spicules are.
    A. Calcarea
    B. Hexactinellida
    C. Demospongia
    D. none
    Answer: B
  • 6. Phylum Porifera consists of simple multicellular and colonial animals.
    A. yes
    B. no
    Answers: A
  • 7. Phylum Porifera includes all sessile suspension feeders.
    A. yes
    B. no
    Answers: A
  • 8. Skeletal elements of Phylum Porifera’s animals consist of.
    A. Calcium carbonate
    B. Silicon dioxide
    C. Mucopolysaccharide
    D. a and b both
    Answer: D
  • 9. The main large exit found in Phylum Porifera’s members is called.
    A. Phorocyte
    B. Ostia
    C. Osculum
    D. none
    Answer: C
  • 10. Phylum Porifera considered to be planted until.
    a. 1868
    b. 1794
    c. 1996
    d. 1765
    Answer: D
  • 11. The function of amoebocytes:
    A. Store food
    B. Transport wastes
    C. Control of flow rate
    D. All
    Answer: D
  • 12._____ provide water current by beating its flagellum:
    A. Amoebocytes
    B. Choanocytes
    C. Pinacocytes
    D. None
    Answer: B
  • 13. Key type cells are called:
    A. Pinacocytes
    B. Choanocytes
    C. Amoebocytes
    D. Myocytes
    Answer: B
  • 14. Amoebocytes are highly mobile:
    A. Yes
    B. No
    Answer: A
  • 15. Pinacocytes cover inside and line pores:
    A. Yes
    B. No
    Answer: B
  • 16. The main matrix of the sponge is called:
    A. Mesohyl
    B. Spicules
    C. Osculum
    D. Ostia
    Answer: A
  • 17. The main matrix of the sponge is stiffened by spicules composed of:
    A. Calcium carbonate
    B. Magnesium phosphate
    C. Calcium phosphate
    D. Calcium carbonate or silicon dioxide
    Answer: D
  • 18. The main chamber which is lined with choanocytes:
    A. Ascon
    B. Sycon
    C. Leucon
    D. None
    Answer: A
  • 19. Leucon has multiple layers of choanocytes chamber:
    A. Yes
    B. No
    Answer: A
  • 20. Choanocytes captures and show extracellular digestion:
    A. Yes
    B. No
    Answer: B
  • 21. In the structural conditions of sponges, leucon has
    A. One main chamber of choanocyte
    B. Two chambers of choanocyte
    C. Multiple layers of choanocytes chambers
    D. None of these
    Answer: C
  • 22. In the food capturing by choanocytes, beating of flagellum creates ________ inside collar.
    A. Negative pressure.
    B. Positive pressure
    C. Has no effect produce inside collar
    D. May be positive may be negative
    Answer: A
  • 23. In Phylum Porifera, the beating of the flagellum draws food to the outside of the mucus-covered _____ of the collar.
    A. Villi
    B. Microvilli
    C. Food vacuole
    D. None of these
    Answer: B
  • 24. Size of Amoebocytes is Phylum Porifera is 2-5µm
    A. YES
    B. NO
    Answer: A
  • 25. Size of Choanocytes collar is 5-50µm.
    A. YES
    B. NO
    Answer: B
  • 26. Food captured by Choanocytes is moved via ________
    A. Flagella
    B. Cilia
    C. both A and B
    D. None of these
    Answer: A
  • 27. In Porifera, Ostia is an opening through which ____________
    A. Waters enters into the sponges
    B. Water leaves the sponges
    C. It is a series of small openings
    D. Both A and C
    Answer: A
  • 28. Ostia has size _______
    A. ~5-70 micrometre
    B. ~5-80 micrometre
    C. ~6-78 micrometre
    D. ~5-50 micrometre
    Answer: D
  • 29. In Porifera, members have key cell types mainly are Choanocytes.
    A. YES
    B. NO
    Answer: A
  • 30. In the aquiferous system of Porifera’sbeating of the flagellum is coordinated.
    A. YES
    B. NO
    Answer: B
  • 31. In Porifera, Gametes are released via
    A. Ostia
    B. Osculum
    C. Both
    D. None
    ANSWER: B
  • 32. In Porifera, sperms enter choanocytes and lose ____ .
    A. Digits
    B. Tail
    C. Hands
    D. Feet
    ANSWER: B
  • 33. In Porifera the larvae released with flagellated cells on _____
    A. Outside
    B. Inside
    C. Laterally
    D. Ventrally
    Answer: A
  • 34. Upon settlement in Porifera flagellated cells move from outside to inside via invagination
    A. Yes
    B. No
    Answer: A
  • 35. Some sponges toxins are useful for humans
    A. yes
    B. No
    Answer: A
  • 36. Sponges are protected by
    A. spicules
    B. camouflage
    C. regenerative ability
    D. All
    Answer: D
  • 37. Sponges are over-harvested in
    A. France
    B. Spain
    C. Greece
    D. Japan
    Answer: C
  • 38. Sponges have toxic _____ metabolites within spherulous cells.
    A. primary
    B. secondary
    C. primary and secondary
    D. none
    Answer: B
  • 39. Newly developed pinacoderms derived from micromere
    A. Yes
    B. No
    ANSWER: B
  • 40. In sponges both egg and sperm are spawned in the water column
    A. Yes
    B. No
    Answers: A
  • 41. In sponges, dissolved carbon dioxide is swept out the osculum via
    A. Diffusion
    B. Water currents
    C. Vesicles
    D. Sense organs
    Answer: B
  • 42. By touching some sponges close off Ostia via
    A. Osculum
    B. Filaments
    C. Myocytes
    D. both A and B
    Answer: C
  • 43. Excretory material in sponges is
    A. Ammonia
    B. Urea
    C. Uric Acid
    D. Water
    Answer: A
  • 44. _____ contract and pull sponges along
    A. Antennae
    B. Filament
    C. Ostia
    D. Water currents
    Answer: B
  • 45. Archaeocytes migrate out through the _____ to reconstruct sponges during asexual reproduction.
    A. Gemmule
    B. Micropyle
    C. Spicule
    D. Filament
    Answer. B
  • 46. In sponges, Choanocytes or amoebocytes are transformed into
    A. Spermatogonia
    B. Spermatocytes
    C. Oocytes
    D. both A and b
    Answer: C
  • 47. In the sponges nervous system is not present.
    A. Yes
    B. No
    Answer: A
  • 48. Most sponges are protandrous or protogynous Hermaphrodite.
    A. Yes
    B. No
    Answer: A
  • 49. In sponges’ cells communicate mechanically only.
    A. Yes
    B. No
    Answer: B
  • 50. Amoebocytes in sponges are highly mobile.
    A. Yes
    B. No
    Answer: A

 

Further Reading:  Population Ecology
See part 1 of this series: Classification of Living Organisms

See part 2 of this series: Classification of Kingdom Animalia

Part 3: Phylum Porifera: The Most Primitive Animals